Tejet apasztó ételek
A tejtermelés főként a babád igényeitől függ. A kereslet-kínált határozza meg a termelt tej mennyiségét. Ennek ellenére van pár kritikus étel, amit érdemes kerülni.
Főleg az ösztrogén, és a prolaktin játszik szerepet a tej mennyiségét illetően. A prolaktin szint a baba evésének gyakoriságával nő. Szívás (vagy csak a babára gondolás) közben pedig oxitocin szabadul fel, ami elindítja a tejleadást. Ennek van köze a tejleadó reflexhez is.
Szülés utáni regenerálódásban is szerepet játszanak. Oxitocin szabadul fel szoptatás alatt, ami által a méh helyre tud rázódni. Ezért érezzük szülés után az összehúzódó érzést a hasunkban.
Nagy a nagymértékű alkohol csökkenti a tej mennyiségét.
Woolridge, M.W., and J.D. Baum. 1988. The regulation of human milk flow. Pp. 243-257 in B.S. Lindblad, editor. , ed. Perinatal Nutrition. Bristol-Myers Nutrition Symposia, Vol. 6. Academic Press, San Diego.
Martin, R.H. 1983. The place of PRL in human lactation. Clin. Endocrinol. 18
Lothian JA. The birth of a breastfeeding baby and mother. J Perinat Educ. 2005