Előrecsomagolt saláták veszélyei
Egészen zavartalanul telt a második várandósságom, amikoris megettem egy fél csomag előre csomagolt salátát, amely egy napja már lejárt. Ebben a mostani "mindenmindegy" helyzetben a két éves dackorszakos mellett, örülök, ha eszek bármit is, de most ez valahogy nem lendített túl a nehézségen. Szóval jöjjön a válasz. Mi baj lehet?
A problémám: A terhesség alatt az előrecsomagolt saláták fogyasztása nem ajánlott az esetleges bakteriális fertőzések elkerülése végett.
ELŐRECSOMAGOLT SALÁTÁK BAKTÉRIUMAI
A saláták, zöldségfélék nagyrésze megfelelő pH-ja, 5-6 körüli vízaktivitása, és magas víztartalma kedvező kb minden baktérium számára.
Mik is lehetnek benne? Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, Clostridium perfringens a legjellemzőbb ezekre a termékekre.
A FAO/WHO szerint az előrecsomagolt salátafajták közül a spenót, a káposzta, a fejessaláta, és a vizitorma a legproblémásabb baktériumhordozók.

(https://repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/4017/csajbokrobetne.d_DOIs.pdf?sequence=1)
Az alapos megmosás, a klóros víz, vagy a különböző koncentrációjú szerves savak csökkentik a mikróba számot.
O'Beirne és munkatársai szerint az alacsony O2 szint miatt az enzimatikus barnulás kevésbé van jelen, viszont a Listeria jobban tud nőni ebben a környezetben.
LISTERIA
Viszonylag könnyen lehetne listeriát kapni, de akinek nincs legyengülve a szervezete, sokszor meg sem érzi, hogy az étel nem volt biztonságos, amit megevett. Várandósság alatt, kisgyermekeknél, időseknél, stb. viszont komoly komplikációk adódhatnak. Egy közepes fertőzésnél influenza jellegű tünetekkel kell számolni, mint a hányás, láz, stb. Egy durva verziónál pedig szeptikus shock, agyhártyagyulladás, vagy agyvelőgyulladás is felléphet. Terhesség esetén fennáll a halvaszületés, vetélés, és a kicsi fertőződése is lehetséges.
Amúgy megtalálható a természetben (földben, vízben, stb.), de az emberek 10%-nál is fellelhető. a a szervezetben.
Az Európai Unióban 100000 emberből 0,47 fő fertőződik meg átlagban. (2021).
Jelek
A legtöbb megbetegedés a 3. trimszeszterben fordult elő (csíraszám 0/25g - 102 /g között még nem okoz megbetegedést).
Legtöbbször nem az ételmérgezés tünetei jelentkeznek, mint a hányás, hasmenés, hanem a láz csak ami megjelenik, esetleg izomfájdalom, de ez magától elmúlik. Az említett terhes-tünete a listeriának a láz, amely a nők 65-80 %-nál fordul elő, ami 39 °C alatt maradt. A gyógyulást nehezíti, hogy a baktérium a placentában meg tud bújni, és vissza-visszatérő problémákat okozhat. A terhes anyánál megjelenő agyhártyagyulladásnál jelentkezhet fejfájás, zavartság.
Mindemellett van, akinek pedig tünetmentesen lezajlik a fertőzés, viszont 18x nagyobb az esély, hogy egy várandós összeszedje (!!!!!) a nem-várandósokhoz viszonyítva.
A várandósság alatti rutin vérvizsgálaton, aha emelkedett fehérvérsejtszám jelenik meg, gyanakodhatunk listeria fertőzésre (DE terhesség alatt ez a szám amúgy emelkedettebb, akár 16×109/L is lehet. )
Jel lehet még a csökkent magazatmozgás, a méhösszehúzódások, illetve a koraszülés jelei is figyelemfelkeltőek, és nem utolsó sorban az orvosok számára még a nem megfelelő ultrahangkép is gyanút szülhet.
Egy korai fertőzésnél (még a placentán keresztül megtörténhet a fertőzés) születés után egy héten belül előjönnek a babán a tünetek, egy késői fertőzésnél (születés közben fertőződik) viszont 5-30 nap alatt rajzolódik ki a betegség.
Terhes nőknél a lappangási idő átlagban 27,5 nap (17-67 nap), szóval több, mint egy átlagos embernél.

Egy tanulmány szerint a a legveszélyesebb élelmiszerek a halból készült ételek (6,0%), saláták (4,2%), hús, és húskészítmények (1,8%), puha-félpuha sajtok (feta, Brie, ricotta, különböző sajtkrémek, Camembert, Chevre, Roquefort, illetve cottage cheese; Roquefort, mozzarella, Stilton, manchego, Gorgonzola, provolone, Gouda, Edami, São Jorge sajt) (0,9%), zöldségek-gyümölcsök (0,6%), és a kemény sajtok (Parmigiano, Grana Padano, Pecorino, Cheddar, Gruyere, Emmentali, Mimolette) (0,1%)
Forrása lehetnek még az üzeletekben kapható, főzést már nem igénylő készételek. (!!) Na, a Lidis paprikáskrumpli :D Érdemes ezeket egy kis lábosba bedobni fogyasztás előtt várandósság alatt. Hőkezelés útján a kockázat megszűnik.
A listeria növekedése 5°C alatt kedvezően befolyásolható. 0-4 °C között tartva ideális a saláta tárolása. A védőgázas csomagolás tovább kedvez az eltarthatóságnak, bár a baktériumok növekedésre egészen ellentmondásosak a kutatások, viszont az alacsony hőmérséklet tuti biztos, hogy beválik. 1°C-on, 5 napig mindenképp megfelelő lesz a termék biztonsága. Itt felmerül pár kérdés: hogyan tárolták az üzletben? Amíg feltöltötték a sorokat, sokáig állt-e kint a hűtő előtt? stb.
Az Egyesült Királyságban 1967-1985 között 248 eset volt terhesség alatti listeriafertőzésből. 9 eset csak az anyát fertőzte meg, a magzatot nem, 42 esetben méhen belül elvesztették a kicsit, 118 esetben születés után diagnosztizálták az újszülöttkori listeria fertőzést.
És a nagyon parás anyukáknak: a listeria fertőzés székletből, vizeletből, vérből, sőt! hüvelyváladékból (is) szűrhető: https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/listeria-monocytogenes-szures-huvelyvaladekbol
SALMONELLA
Pár szót a Salmonelláról is ejtsünk, bár ez nem olyan alattomos, mint a Listeria. Gyorsabban kifejlődik, egyérteműbbek a jelek.
Főként főtlen/sületlen húsok, tojásos ételek, pasztörizálatlan tejtermékek, üdítők, okozzák. Tünetei lehetnek a hasi fájdalom, gyengeség, hányinger, fejfájás, izomfájdalom, véres széklet, láz.
A csecsemő kaphat tőle a méhben agyhártyagyulladást, a várandós nő kiszáradhat, és még szintúgy agyhártyagyulladást is kaphat. Ha kiderül, hogy ez áll a tünetek hátterében, antibiotikummal lehet kezelni a problémát.
Inkubációs ideje (kifejlődési idő) 6 óra és 1 hét közé tehető.
Minőségbiztosítás az élelmiszeriparban
Mivel ezek határértéke szabályozva van az iparban (2073/2005/EK RENDELET), így a megfelelő tárolással, szállítással elkerülhetőek a fertőzések.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex:32005R2073
Van termékteszt is a NÉBIH-től:
https://szupermenta.hu/elorecsomagolt-salatakeverek-osszesitett-eredmenyek/ (minden negatív:) )
https://szupermenta.hu/roppanos-nyari-termekteszt
FORRÁSOK:
https://doktori.uni-sopron.hu/id/eprint/534/1/Sz%C3%BCcs_Petra_disszert%C3%A1ci%C3%B3.pdf
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/treating-salmonella-during-pregnancy/
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex:32005R2073
https://eviko.hu/Portals/0/ujsagok/Arcivum/2008/kulon_szam/EPA03135_elelmiszervizsgalati_kozlemenyek_2008_05ksz_114-126.pdf
https://portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-a-liszteriozisrol
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2108869/
https://repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/4017/csajbokrobetne.d_DOIs.pdf?sequence=1
https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/listeria-monocytogenes-typing-seventh-external-quality-assessment-scheme
https://www.fda.gov/animal-veterinary/animal-health-literacy/get-facts-about-listeria
https://www.mybiosource.com/listeriosis_outbreaks_in_packaged_salads
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2860824/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8165209/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8835243/