Csecsemőkori botulizmus "rongybaba"
Biztosan hallottátok már, hogy a mézet és a füstölt hentesárukat
csak egy éves kor után szabad bevezetni. Miért van ez? A csecsemőkori
botulizmus a válasz, és a Clostridium botulinum.
Ez a baktérium az oxigénmentes környezetet kedveli. Megtalálható a földben, természetes vizeinkben.
FŐ JELLEMZŐK:
Egyfajta endotoxint termel ez a baktérium, amely toxin az idegrendszerre hat /neurotoxin/, gátolja az acetil-kolin felszabadulását, és ezzel légzési, és izombénulást okoz. Mindig a toxinok okoznak betegséget, nem a baktérium, és rendkívül kis mennyiségben is már halálos (1 ng/kg). (Ábel T. et al. , 2020)
Van A, B, C, D, E, F változat, de nálunk leggyakrabban a B verzió okoz megbetegedéseket (házi disznóvágás, illetve az ezekből készült, nem megfelelően kezelt termékek: kolbász, hurka, disznósajt, füstölt sonka). Amerikában az A típus (házi gyümölcs-zöldség konzervek), skandináv országokban és Japánban pedig a nyers halkészítményekből származó E verzió az elterjedt.
MIT NEM BÍR A BAKTÉRIUM?
Az A, B, E változat 3,5 °C felett már tud szaporodni, a többi csak 7 °C felett.
A C. botulinum nem tud osztódni pH 4,6 alatt, és pH 8,5 felett, illetve nem fejlődnek ki a toxinok sem. Ebből következik, hogy az alacsony savasságú zöldségekben jobban előfordulhat (zöldbab, spenót, gomba, cékla, stb), viszont már keletkezett toxinokat viszont nem lehet elpusztítani a savas közeggel.
A sós környezet ugyancsak védelmező a baktérium, és a toxin terjedése ellen. (WHO)
A spórák ellenállnak a hőnek, viszont a toxinok 30 percen keresztül 85 °C-os maghőmérsékleten , vagy 100°C-on 2-3 perc alatt elpusztulnak.
A 0,91 vízaktivitási érték is gátló hatással bír. (Vorgovics, 2020)
Háztartási Hypo (Nátrium-hipoklirit) 0,1%-os oldatával ugyancsak elpusztítható a toxin, és elkerülhető a legtöbb fertőzés. (WHO)
CSECSEMŐKORI BOTULIZMUS: /"RONGYBABA"/
Felnőttek, és csecsemők is megfertőződhetnek a baktériummal. A csecsemőkori abban más, hogy ilyenkor a spórák jutnak be a fejletlen bélrendszerbe, amit a baba nem tud legyőzni, és ezáltal kifejlődnek a toxinok, amelyek problémát okozzák. A felnőtteknél ez nem így van, náluk a fertőzött ételek okoznak botulizmust. Az ételekben keletkeznek a toxinok, melyek elfogyasztása után jellegzetes tünetek jelennek meg.
Többnyire a mézet gondolják az ételek közül a legtoxikusabbnak, viszont a kutatások alapján a belélegzett por okoz legfőképpen botulizmust. (https://www.infantbotulism.org/general/faq.php)
Főként 6 hónapos kor alatt veszélyesek ezek az ételek. A kicsik ha lenyelik a már képződött toxinokat, vagy spórákat (ez utóbbi ugye az elpusztíthatatlan forma), kolonizálódhat a bélrendszerükben.
6 hónapos koruk után általában szerencsére már van annyira fejlett bélflórájuk, hogy meg tud küzdeni ezzel, ugyanúgy, mint a felnőtteknél, így többnyire a kritikus élelmiszerek nem okoznak gondot, viszont, ha sérül a bélflóra (PL.műtét, vagy antibiotikumos terápia miatt), lehetséges, hogy nem lesz elég erős ahhoz, hogy elkerülje a betegséget, hiába idős már hozzá eléggé a baba.
Ha mégis baj történik egy csecsemőnél, annak jele is van: székrekedés (első jel), gyengeség, étvágytalanság, elernyedtség, furcsa sírás, stb.
Legtöbbször nem is lehet tudni, hogy hogyan fertőzödtek meg, hiszen a háziporban is megtalálható. Vannak, akik érzékenyek rá, és vannak, akik nem.
A fő okozói az élelmiszerek közül a csecsemőkori botulizmusnak a méz, a nem megfelelően tartósított házikolbász (a köznyelvben is kolbászmérgezésnek hívják), vagy a juharszirup.
A botulizmus lappangási ideje általában 12-36 óra (de lehet 6 óra-10 nap is). Az időben felismert infekció gyógyítható antitoxinnal (WHO), mégpedig úgy, hogy a keringésben lévő toxinokat megkötik, és semlegesítik vele. (Ábel T. et al. , 2020)
A SZOPTATÓS ANYUKA EHET MÉZET?
Igen😊 ha meg is fertőződne, nem tudja szoptatás útján megfertőzni a babáját.
VAN-E A CSECSEMŐKORI BOTULIZMUSNAK HOSSZÚTÁVÚ KÖVETKEZMÉNYE?
Nincs. Az idegek regenerációja után minden halad tovább, mivel az agyat nem érinti a toxin.
HIGIÉNIA FERTŐZÉS ESETÉN:
A megfertőződött baba pelusait kesztyűben célszerű cserélni amennyiben nyílt seb van az ujjonkon, az alapvető alapos kézmosás pedig főként fontos ebben az időszakban, ugyanis a fertőzés után még hetekig-hónapokig ürül a baktérium toxinja.
#ÖSSZEFOGLALVA
A kritikus élelmiszerekekel való kontaminációt (méz, kolbász) kerülni kell a be nem töltött első évig. Fontos a megfelelő higiénia, ne keveredjen a baba étele olyan ételekkel, amelyek kockázatot jelenthetnek (pl. házikolbászos rakottkrumpli). Ha észrevesszük, hogy a gyermekünk elernyedt, szorulásos, furcsán szopizik, és nagyon gyenge, azonnal hívjuk a mentőt, és gondoljuk át, mit fogyasztott az elmúlt órákban (illetve, mit nyalhatott fel a földről).
Főbb források:
Ábel Tatjána, Benczúr Béla, Bor Márta, Brassányi Pál, Fövényi József, Hagymási Krisztina, Juhos Vera, Kriván Gergely, Krizsán Mária, Lengyel Gabriella, Lengyel László, Pitlik Ervin, Polgár Anna, Reismann Péter, Szentkereszty Balázs, Szélvári Ágnes, 2020, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Budapest, Akadémiai Kiadó, 2020
Dr. Bélteky Ágota, Dr. Erdélyi Anna, Dr. Kiss Réka, Dr. Körbler Walter, Dr. Major Péter, Dr. Pogácsás Klára, Dr. Rodler Miklós, Vogronics Péterné, 2020 Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Akadémiai Kiadó, 2019
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/botulism
https://www.infantbotulism.org/general/faq.php