Babapara: Allergiák
Megváltozott a színe? Állaga? Nyugtalan a baba? Ezek lehetnek az allergia vagy érzékenység jellemzői is.
Valószínűleg legszembetűnőbb a laza, nyálkás széklet, vérdarabkákkal. (erre gondolok) A hasonló tünetegyüttes a kicsik 60%-ánál a tehéntej allergia jele. Anyatejes babánál az anya által elfogyasztott ételekben, tápszer esetén az összetevők között keresendő a problémás alkotóelem.
Megfigyelhető még hányás, reflux, hasi panaszok, kiütések. Jelentkezhetnek a tünetek azonnal, vagy akár késleltetve is, napokra rá.
Leggyakoribb a tej, szója, és tojás allergia/érzékenység a csecsemőknél. Akiknél fellép a tejallergia lehet már gyanakodni a szójára is, hiszen 50%-uknál ezek együtt okozzák a panaszokat.
A tünetek 1 éves korra 60%-ban megszűnnek. 3 éves korra pedig 80%, hogy már ehet a babánk a problémát okozó ételből.. Ha "szerencsénk van" és halmozódik, mondjuk tej, és szója allergia is megjelenik, akkor elhúzódhat ez az idő, illetve később asztma alakulhat ki.
Az allergia okozta atópiás tüneteket - a kiütéseket -a probiotikumok alkalmazása csökkentheti.
Ha nem kezeljük, kialakulhat vashiányos vérszegénység, fehérjehiány, ödéma. A bélfal sérül, későbbiekben felszívódási zavarok jelentkezhetnek.
Csecsemőkorban a megvonásos diéta a legjobb módja a "kimutatásnak". Az allergének kiürülése akár hetekig is eltarthat. Az eliminációs diétát min. 2-3 hétig kell tartani, és ezalatt a babát figyelni.
TIPPEK A TÚLÉLÉSHEZ:
A jelenlegi piaci igények miatt rengeteg élelmiszer tartalmaz összetevőként, vagy legalábbis nyomokban allergéneket. Aki kezdő az allergiás étrendben elveszhet a szupermarketek polcai között. Sokat kell forgatni kezdetben a csomagolásokat, de pár hét után már rutinból is menni fog a bevásárlás.
Főzés otthon:
"Egyszerűen" csak ki kell cserélgetni az ételekben azokat az összetevőket, amiket nem tudunk fogyasztani. Erről lesz egy külön bejegyzés majd.
Inspirációt kaphatunk Intagarmról, Facebook csoportokból, de interneten is rengeteg recept van.
Étkezés vendégségben, összejöveteleken:
Érdemes feltérképezni Google segítségével, van-e a közelben étterem, aki készít, illetve kiszállít ételt. Ez a legegyszerűbb, és igazából néha költséghatékony is.
Lehet vinni magaddal. Aki már profi konyhatündér a mentes ételek körül, vállalhatja, hogy viszi a saját menüjét, sőt, készíthet előre a mamánál töltött nagy-családos karácsonyi összejövetelhez 1-2 fogást, amit bedob a közösbe.
Még egy egyszerű lehetőség az edukáció. Ha már átlátod az étrended, leoktathatod a családot, mit mivel helyettesítsen, és ezáltal könnyen el tudják majd készíteni a neked is megfelelő ételt.
Allergének listája az élelmiszerek cimkéjén:
Bár a leggyakoribb allergénekről a babát tekintve volt szó, viszont az élelmiszereken feltüntetendő teljes lista a következő a 1169/2011/EU Rendelet alapján:
1. Glutént tartalmazó gabonafélék
2. Rákfélék és a belőlük készült termékek
3. Tojás és a belőle készült termékek
4. Hal és a belőle készült termékek
5. Földimogyoró és a belőle készült termékek
6. Szójabab és a belőle készült termékek
7. Tej és az abból készült termékek
8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőle készült termékek
9. Zeller és a belőle készült termékek
10. Mustár és a belőle készült termékek
11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben;
13. Csillagfürt és a belőle készült termékek
14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek
Allergének étteremben:
Étteremben kötelező a pultnál feltüntetni, hogy az allergénekről hol tudunk érdeklődi. A kérdezhető, kijelölt személynek oktatáson kell részt vennie, illetve tudni, hogy az munkahelyén felszolgált ételek miket tartalmaznak, mik a lehetséges problémát okozó összetevők.
Megoldható úgy is, ha az étlapon szerepeltetik, akár piktogramok formájában, így magunknak is ki tudjuk keresni, biztonságos-e számunkra az adott fogás.
Ha pultnál kéritek, valószínűleg vagy rámutatnak a falra kiakasztott doksira, vagy egy pakkot fognak pult alól előhúzni, amiben minden összetevő fel van sorolva. (Pékségekben, cukrászdákban hasonlóan járnak el.)
Ha nem találsz az étlapon neked megfelelő ételt, esetleg fusd végig a teljes menüt, a főételeket, köreteket, salátákat. Látni fogod, mi van a konyhán. Rengeteg helyen lehet kérni, hogy dobjanak neked össze egy egyszerűbb, de neked is megfelelő ételt. Ezt-azt hagyjanak ki belőle, vagy cseréljék az összetevőket. Én tej-tojás érzékeny vagyok, ezt sokszor alkalmazom, általában nincs belőle gond.
Allergének a boltok polcain:
Minden csomagolt élelmiszer hátulján, kiemelve félkövérrel, más háttérrel, vagy más színnel fel kell tüntetnie a gyártónak a lehetséges allergéneket. Ez a sor a "tartalmaz" résznél lesz. Ha "tartalmazhat", az csak azt jelenti, hogy olyan üzemben készült, ahol szennyeződhetett az adott allergénnel a termék. Mondjuk a megvásárolni kívánt kenyérben nincsenek magvak, de egy mellette lévő soron gyártanak magvas cipókat. A gyártók időben, illetve helyben elkülönítetten szoktak nagyrészt gyártani, viszont aki érzékeny egy adott összetevőre, mérlegelnie kell, hogy belefér-e neki, vagy sem.
Ha a termék nevében benne van az allergén neve, (pl. tejföl, búzakeksz) vagy a fantázianév mellet fel van tüntetve, hogy mi is igazából az a termék (nagylyukú sajt), nem szükséges külön feltüntetni, hogy tejet/tejterméket tartalmaz.
Glutén esetében az élelmiszerek címkéjén kereshetitek, hogy "gluténérzékenyek is fogyaszthatják" vagy "coeliakiában szenvedők is fogyaszthatják"., vagy "kifejezetten coeliakiában szenvedők számára készült"
2006/141/EK bizottsági irányelv tiltja, hogy glutén tartalmú összetevőt használjanak anyatej-helyettesítő tápszerek és anyatej-kiegészítő tápszerek előállításánál, emiatt az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszereken 2006/141/EK irányelv szerint tilos azt feltüntetni, hogy gluténmentes vagy csökkentett gluténtartalom.
A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében:
Boltokban, hiper-, szupermarketekben előfordul, hogy ki van akasztva az összetevők listája, de amennyiben nem, megkérdezhetitek az ott dolgozó kollégákat, hogy merre találjátok. (pl. péktermékek, sütemények esetében)
Több helyen már fel van tüntetve ez az információ a termék neve mellett. (pl. Aldi)
És egy-két példa a teljesség igénye nélkül, hogy mit kerüljön aki tej-, tejtermékmentes diétát tart:
Kekszek, krékerek, chips (fűszere), kenyér (adalékanyag), műzliszeletek, csoki, étcsoki, csoki-, étcsoki bevonatos dolgok, csokikrém, gabonapehely, kiscsomagolt zabkása, minden tejtermék a tejtermék polcról, margarin, fűszerkeverékek (pl. tepsis krumpli), levesporok, bébiételek, fagyasztott zöldségek, amiken kész szósz is van, sorbet-, vizes jégkrémek, gyógyszerek (laktóz), péktermékek, tésztaszószok, tésztaszósz porok, vegetáriánus kolbászok,felvágottak
Laktózmentes termékek nem tejfehérje mentesek (!)
Keresztreakció léphet fel kecske, és juh tejre, marhahúsra.
Tojásmentes diéta esetén kerülendő példa:
Sütemények, péktermékek, szendvicskrémek, kekszek, száraztészták, tésztaszószok, levesporok, bor (derítés miatt), jégkrémek, vegetáriánus kolbászok, majonéz, felvágottak.
A csirke húsával keresztallergia lehetséges.
Szójaallergia esetén pedig a következőkre kell figyelni:
Tofu, miso, tempeh, növényi tejek, vegetáriánus termékek- kolbászok, felvágottak, fasírtporok, gyógyszerek, húsipari termékek, levesporok, tápszerek
Szójalecitin sokszor nem vált ki reakciót. kísérletezni kell.
Keresztreakció lehetséges földimogyoróra, mogyoróra, dióra, hüvelyesekre (főként bab, borsó).
Nem csak allergia okozhatja a tüneteket. Bakteriális fertőzés is lehet. Szalmonella, Campylobakter, E.Coli, stb. illetve különböző vírusok, bélbetegségek, K-vitamin hiány is okozhatják a pici panaszait.
Mindenképpen jelezni kell a háziorvos számára a változásokat, aki tenyésztésre fogja küldeni a baba székletmintáját. 2 nap után lesz eredmény, ami kizárja, vagy igazolja a kórokozók meglétét.
INFO Mintavétel:
Gyűjts több pelust. Ezeket külön zacskóban, felcímkézve (post-it-el, vagy alkoholos filccel ráírva, hogy mikor "készült". Esetleg exra tünet, pl. ez véres), kell ellátni. Tárold hűtőben egy külön dobozban a zacskókat. A tárolóedényt az elszállítást követően fertőtlenítsd fertőtlenítő spray-el.
Take home message:
Egy (anyatejes) kisbaba akár napi 8x is kakilhat. Ez nem jelenthet problémát, egészen addig, amíg a színe, szaga, állaga állandó. Ha megváltozik, kezdjünk el gyanakodni. Leggyakrabban élelmiszer allergia, ezek közüli is tej, tojás, szója, de még számtalan lehetőség lehet. Jön a kísérletezés időszaka, hogy mi okozhatja, hetekre megvonásos diéta, és végül leggyakrabban az öndiagnózis. Ha kis vérdarabok is fellelhetőek benne, nem kell ettől sem megijedni, Legvalószínűbb, hogy tejfehérje allergia lesz a bűnös, de fontos, hogy a tünetekről a háziorvos is tudjon, mert más is lehet. Étrend kiegészítő alkalmazásár is figyelünk oda. 1200mg kálcium szoptatáskor amúgy is ajánlott. A bevitele tablettával is fedezhető, de az alapanyagok színesítésével is megoldható, pl. szezámmag. A D-vitamin bevitele segíti a felszívódását. (400NE)
Források:
Gary R. Fleisher, Stephen LudwigLippincott Williams & Wilkins: extbook of Pediatric Emergency Medicine
, 2010
https://szupermenta.hu/hogyan-igazodjunk-el-az-allergenek-vilagaban/
A BIZOTTSÁG 828/2014/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2014. július 30.)
A BIZOTTSÁG 828/2014/EU VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2014. július 30.)
Alfadda AA, Storr MA, Shaffer EA. Eosinophilic colitis: epidemiology, clinical features, and current management. Therap Adv Gastroenterol. 2011
Lake AM. Dietary protein enterocolitis. Curr Allergy Rep. 2011
Kaczmarski M, Wasilewska J, Jarocka-Cyrta E, et al. Polskie stanowisko w sprawie alergii pokarmowej u dzieci i młodzieży. Post Dermatol Alergol. 2011
Barnard J. Gastrointestinal disorders due to cow's milk consumption. Pediatr Ann. 1997
Academy of Breastfeeding Medicine. ABM Clinical Protocol #24: Allergic Proctocolitis in the Exclusively Breastfed Infant. Breastfeed Med. 2011
Sierra Salinas C, Blasco Alonso J, Olivares Sánchez L, et al. Allergic colitis in exclusively breast-fed infants. An Pediatr (Barc) 2006
Kumar D, Repucci A, Wyatt-Ashmead J, et al. Allergic colitis presenting in the first day of life: report of three cases. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2000
Boné J, Claver A, Guallar I, et al. Allergic proctocolitis, food-induced enterocolitis: immune mechanisms, diagnosis and treatment. Allergol Immunopathol (Madr) 2009
Nowak-Węgrzyn A, Muraro A. Food protein-induced enterocolitis syndrome. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2009
Antigenicity of the proteins in soy lecithin and soy oil in soybean allergy.Awazuhara H, Kawai H, Baba M, Matsui T, Komiyama AClin Exp Allergy. 1998